Αν λάβουμε υπόψη τα στερεότυπα που ακολουθούν την Πάτρα, τότε...
πρόκειται για μια μίζερη πόλη με μίζερους και κακεντρεχείς κατοίκους που λένε συνέχεια μινάρας καιτονίζουν το -ν- και το -λ-. Αυτά όμως είναι βλακείες που πιστεύουν οι μεμψίμοιροι που απλά δεν ξέρουν πώς να διασκεδάσουν. Ξέρεις τι πρέπει να γνωρίζεις για την Πάτρα; Ότι έχει πάρα πολύ νεαρό κόσμο διότι είναι μία κατ'εξοχήν φοιτητούπολη, ότι δεν χρειάζεται να είναι περίοδος καρναβαλιού για να περάσεις καλά, ότι συνεχίζει να είναι μία αρκετά οικονομική κατά τόπους πόλη, ότι όποτε βαρεθείς το διάβασμα μπορείς να πεταχτείς για μπάνιο, ότι εάν είσαι μουσικός θα βρεις πολύ εύκολα κόσμο να φτιάξεις μπάντα και να νιώσεις λίγο ροκ σταρ και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ζεις εδώ για ένα μήνα και να μην γνωρίσεις τη μισή πόλη.
πρόκειται για μια μίζερη πόλη με μίζερους και κακεντρεχείς κατοίκους που λένε συνέχεια μινάρας καιτονίζουν το -ν- και το -λ-. Αυτά όμως είναι βλακείες που πιστεύουν οι μεμψίμοιροι που απλά δεν ξέρουν πώς να διασκεδάσουν. Ξέρεις τι πρέπει να γνωρίζεις για την Πάτρα; Ότι έχει πάρα πολύ νεαρό κόσμο διότι είναι μία κατ'εξοχήν φοιτητούπολη, ότι δεν χρειάζεται να είναι περίοδος καρναβαλιού για να περάσεις καλά, ότι συνεχίζει να είναι μία αρκετά οικονομική κατά τόπους πόλη, ότι όποτε βαρεθείς το διάβασμα μπορείς να πεταχτείς για μπάνιο, ότι εάν είσαι μουσικός θα βρεις πολύ εύκολα κόσμο να φτιάξεις μπάντα και να νιώσεις λίγο ροκ σταρ και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ζεις εδώ για ένα μήνα και να μην γνωρίσεις τη μισή πόλη.
Η ζωή στη Σχολή:
Η Πάτρα διαθέτει την Πανεπιστημιούπολη που βρίσκεται στο Ρίο και το ΤΕΙ που είναι στην άλλη άκρη της πόλης. Σίγουρα η Ιατρική είναι μία από τις πιο σημαντικές Σχολές λόγω και του Νοσοκομείου του Ρίου αν και είναι κάπως απομονωμένη. Οι πολυτεχνικές σχολές έχουν επίσης πολύ καλή φήμη και σχετικά έντονη κόντρα με αυτές της Αθήνας ενώ συνήθως οργανώνουν τα καλύτερα και μεγαλύτερα πάρτι.
Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να σου αποσπάσουν την προσοχή από τις παρακολουθήσεις. Η καφετέρια του Πάρκου της Ειρήνης, που είναι τοποθετημένη στο κέντρο της Πανεπιστημιούπολης, είναι συνεχώς γεμάτη αλλά υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές για έναν χαλαρό καφέ όπως το Επίκεντρο τοποθετημένο ανάμεσα από τις σχολές Φυσικού, Χημικών Μηχανικών αλλά και η καφετέρια των Πολιτικών Μηχανικών που συνήθως γεμίζει με φοιτητές άλλων σχολών. Ένας καφές εκεί είναι ένας καλός τρόπος χαλάρωσης από τη βροχή 5αριών που συνηθίζεται στις σχολές της Πάτρας. Οπότε προετοιμάσου. Γενικά οι ρυθμοί είναι χαλαροί κι αν παρακολουθείς περνάς. Αν όχι, καλύτερα να βρεις έτοιμες σημειώσεις.
Το εισιτήριο του Λεωφορείου για να πας στα ΑΕΙ είναι 0,75 λεπτά. Και για ΤΕΙ 0,60 λεπτά. Δεν μπορείς να το αποφύγεις να κόψεις γιατί πάντα μπαίνεις από την μπροστινή πόρτα και συνήθως υπάρχει η κλασική φιγούρα ελεγκτή ο Λευτεράκης που καραδοκεί. Αν δεν βρεις εισιτήριο στο περίπτερο μπορείς να κόψεις μέσα στο λεωφορείο όμως θα πληρώσεις 1,5 ευρώ.
Η εστία βρίσκεται επίσης κεντρικά και έχει καλό φαγητό εκτός απ’ το ψάρι. Είναι αηδία, μην το δοκιμάσεις. Γενικά Τετάρτες και Παρασκευές σπάνια αξίζει να φας στην εστία. Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι να αγοράσει μια κάρτα των 20 ευρώ, η οποία φτάνει για δέκα γεύματα. Ο χώρος δεν είναι ο πιο καθαρός, όμως παλεύεται.
Η βιβλιοθήκη είναι σχετικά μακριά από κάποιες σχολές και στεγάζεται σε ένα αρκετά εντυπωσιακό και ιδιαίτερο κτήριο. Συνήθως όμως είναι άδεια και στα πολύ πάνω της μπορεί να μαζέψει 50 άτομα.
Πού θα διασκεδάσεις:
Για χαλαρό καφέ με θέα και δροσιά, η μαρίνα είναι ιδανική ειδικά το ηλιοβασίλεμα. Για να κοζάρεις κόσμο οι καφετέριες στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου και της Ρήγα Φεραίου είναι σαφώς καταλληλότερες ενώ η Γεροκωστοπούλου μαζεύει πιο alternative κόσμο.
Για να στο κάνουμε όμως πιο λιανά, στα έχουμε χωρίσει κατά κατηγορίες: Οι εναλλακτικοί πάνε για καφέ στην Πλατεία Όλγας και την Γεροκωστοπούλου. Αν είσαι κυριλέ και σου αρέσουν τα μπουζούκια, να πας στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου, στην Παραλία και το Ρίο, όπου θα βρεις τα καλύτερα μέρη για διασκέδαση για εσένα. Αν πάλι είσαι ιδεολόγος και γουστάρεις φάση "μπύρα από περίπτερο", τότε θα αράξεις στα σκαλάκια στη Γεροκωστοπούλου, στην Πλατεία Γεωργίου Παπανδρέου ή στην Πλατεία Όλγας. Στην Τριών Ναυάρχων θα βρεις τέλεια φαγάδικα και τσιπουράδικα, ενώ στην Ερμού θα βρεις ροκάδικα. Η Ηφαίστου έχει ανέβει τον τελευταίο καιρό. Εκεί μπορείς να δεις από τον ΔΑΠίτη μέχρι τον πιο εναλλακτικό τύπο που σου γιάλισε στην εστία.
Αν είσαι ο τύπος που γουστάρει να λικνίζεται σε club, πριν μερικά χρόνια η Πάτρα θα ήταν για εσένα το place to be αφού υπήρχαν τέσσερα μεγάλα club στην πόλη. Πλέον από τα καλά υπάρχει το Soho που δεν έχει είσοδο και το Cocos που μαζεύει κυρίως τοπικό πληθυσμό. Χαμός γίνεται στα μπαράκια στο κέντρο που γενικά βαράνε δυνατά, δεν έχουν είσοδο και πολλά έχουν Ελληνικές βραδιές. Για Jazz μουσική το Νότος είναι ιδανικό ενώ για χαλαρή μπύρα με ροκ μουσική, η La Bodegueta είναι το καταλληλότερο μέρος, ενώ η μπυραρία BBQ είναι πιο κυριλέ. Τον τελευταίο χρόνο έχουν πάρει τα πάνω τους τα μαγαζιά στον πεζόδρομο της Ηφαίστου που θυμίζουν λίγο Θησείο μιας και βλέπουν στον αρχαίο ιππόδρομο. Τα καλοκαίρια θα τα περάσεις στο Ρίο με θέα τη γέφυρα. Εκεί Distintoνa είναι το πιο κυριλέ μεν αλλά έχει καλά ποτά.
Η Πάτρα ήταν ανέκαθεν μουσική πόλη, με πολλά μικροφεστιβαλάκια και live. Να θυμίσω ότι στο glory time της indie και britpop μουσικής στα τέλη 90's με αρχές 00's, η Πάτρα ερχόταν άνετα σώμα με σώμα με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη βγάζοντας όχι μόνο πετυχημένες μπάντες, αλλά έχοντας και μαγαζιά με αρκετά ψαγμένη μουσική και διακόσμηση (Lonely Planet, Steps, Νάγια, Mods, Cinema). Σε μία τόσο μουσική πόλη όπου κάθε δεύτερος άνθρωπος που γνωρίζεις είναι μέλος μπάντας, ενδεικτικά εμείς θα αναφέρουμε τρεις μπάντες που μπορείς να ακούσεις και να συναντήσεις στους δρόμους της Πάτρας:
Οι Παρρησία, έχουν αρκετές επιρροές από κλασικό ροκ, ψυχεδέλεια, αλλά φαίνεται και να αγαπούν τον τρόπο που χειρίζονται το μπάσο οι Red Hot Chili Peppers. Με ελληνικό στίχο και πολιτικο-κοινωνικές αναφορές στη δουλειά τους, οι Παρρησία είναι και αρκετά ενεργοί σε live στην Πάτρα και την Αθήνα. Είναι και καλά παιδιά.
Αν σου αρέσουν οι μπάντες τύπου Imam Baildi να ακούσεις τους Tourlou the Band που είναι ναι μεν πιτσιρικάδες, αλλά ταλαντούχοι. Έχουν ακορντεόν, μπάσο, κρουστά, μπουζουκάκι και τους αρέσει ο Χιώτης. Μετά από μερικά καραφάκια ρακές μέχρι και εγώ τους χορεύω. Τσέκαρετε λινκ.
Τέλος, οι Playground Noise που παίζουν indie. Για κομμάτια όπως το Swinging Lowdown αξίζει να ελπίζουμε ότι το διάλειμμα που κάνουν είναι μόνο ιντερνετικό και θα επιστρέψουν λίαν συντόμως.
Το κόστος ζωής:
Οι αποστάσεις είναι μικρές οπότε το ιδανικό είναι να αγοράσεις ποδήλατο. Όμως τα λεωφορεία μπορούν να σε πάνε σχεδόν παντού. Τα εισιτήρια κάνουν για τους φοιτητές 0.60 ευρώ στην Α' Ζώνη και 0.75 στη Β' ζώνη. Για να φτάσεις στην Πάτρα από την Αθήνα με το ΚΤΕΛ θα σου στοιχίσει 18.90 ευρώ, όμως όταν αποκτήσεις φοιτητικό πάσο θα έχεις έκπτωση 50% και θα πληρώνεις 9.40 ευρώ. Αν έρχεσαι από τη Θεσσαλονίκη το ΚΤΕΛ θα στοιχίσει 44.20 ευρώ, ενώ με φοιτητικό 22.60. Αν για παράδειγμα ξεκινάς από την Κρήτη ή τις Σέρρες, το μπάτζετ ανεβαίνει.
Όσο πιο παλιά η πολυκατοικία τόσο το καλύτερο για την τσέπη σου. Στην φοιτητική γειτονιά κοντά στην Αγία Σοφία και στη μαρίνα βρίσκεις διαμερίσματα και με 200 ευρώ, ενώ χαμηλές τιμές παίζουν και σε πιο παλιές κατοικίες στην καρδιά του κέντρου. Συνολικά ο μπαμπάςκαι η μαμά θα πρέπει να σου στέλνουν το λιγότερο 600 ευρώ τον μήνα για να περάσεις. Η συγκατοίκηση είναι μία καλή λύση, ειδικά αν σκεφτείς ότι τις μισές μέρες ούτως ή άλλως θα την αράζεις στον κολλητό σου.
Bonus Tip: Ο Super Billy είναι το μίνι μάρκετ που είναι 24/24 ανοιχτό και κάνει delivery στο σπίτι. Θα σου λύσει τα χέρια αν είσαι τεμπέλης, καπνιστής, λιγούρης ή και τα τρία. Βέβαια, πάντα τα delivery boys είναι πρόθυμα να σου φέρουν τσιγάρα μαζί με τα σουβλάκια σου.
ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ